Autor Tema: Spajanje prednjih maglenki???  (Posjeta: 10001 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jelovac

 • Gost
Spajanje prednjih maglenki???
« u: Rujan 01, 2014, 12:24:24 »
Naime kupio sam prednje maglenke (četvrtaste) da ugradim na 106-icu na kojima fabrički nema maglenki, nego samo palstične kape. E sad na ručici kod volana (ablenderu) postoji samo jedan korak za paljenje zadnjih maglenki. (Kod auta sa fabričkim prisustvom maglenki, postoje 2 koraka na ručici za paljenje, prvi korak->zadnje, drugi korak-> prednje i daznje) Ja bih to spojio tako da se odmah upale i prednje i zadnje na jednom koraku ručice, odnosno kad upalim zadnje(kao i do sada) da se upale i prednje zajedno. Našao sam i koji osigurač regulira svjetla maglenki. Ima li ko ideju kako i gdje prespojiti na isti izllaz i prednje maglenke? :FinouCat_03:

Jelovac

 • Gost
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2014, 13:36:34 »
Da malo preformulišem pitanje: Zadnja maglenka je spojena preko nekog releja, ili nije ? Ako jeste, da li mogu i prednje maglenke spojiti preko tog istog releja? Tako bi bilo najednostavnije.

Offline bluedevil

 • 508
 • ****
 • Postova: 662
 • Auto: 308SW (T9) 1.6HDI Active [2015]
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2014, 14:41:33 »
Sigurno je preko releja, to 100%. Ne vjerujem da je netko debil pa da gazi svu struju skroz kroz prekidač i okolo po autu.
Ergo, ako lociraš relej, pogledaj na njemu koliko struje može podnijeti taj sekundarni krug (ovaj gdje je glavni load). Ako može ganjati i zadnju i prednje, to je to. Ako ne, zamijeniš relej jačim (samo kupiš isti takav, ali sa jačim ratingom struje) i gazi dalje. I, naravno, bit će i osigurač u igri, treba provjeriti je li on (ovaj koji je unutra) dovoljno jak za sve držat ili treba i njega zamijenit jačim.

Jelovac

 • Gost
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2014, 15:44:28 »
Za relej ću vidjeti kad ga nađem, a osigurač je trenutno 5A jer je samo jedna(zadnja)maglenka preko njega spojena, tako da moram staviti 15-20A. Hvala na odgovoru :respekt:. E sad kako locirati relej, odnosno ako idem po formuli "Ištekaj pa provjeri" kao što sam za osigurač, da li je taj relej koji eventualno pronađem na taj način "zadužen samo za maglenke ili može biti još nešto prikačeno na njega. Kada izvadim onaj osigurač od 5A ugasi se zadnja maglenka i indikator na instrument tabli.

Offline bluedevil

 • 508
 • ****
 • Postova: 662
 • Auto: 308SW (T9) 1.6HDI Active [2015]
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2014, 15:50:34 »
Pa ono... i to je varijanta, ištekaj pa vidi. Ali imaš i negdje na netu sigurno sheme pa ti piše gdje je koji.
A ako i ne, ima i varijanta da ti staneš gdje su releji, staviš ruku na njih, a netko upali maglenku - morao bi osjetiti "tik" unutra kad prebaci, pa tako možeš identificirati koji je.
A je li samo maglenka gore - vjerojatno je, nisam vidio okolo baš da se još nešto spaja na maglenke, no opet ne mora bit. Kad ga identificiraš, izvadi ga pa probaj ostalo i vidi je li to to ili još nešto ne radi. Ali preporučam da probaš guglati i da nađeš uputu koji je, jer kad to nađeš tamo će pisati i što je sve na istom osigurači i releju.
A glede 15-20A, tu pripazi - nemoj staviti prejaki, cilj je da on prvi kresne ako je preopterećenje. Zbroji koliko A vuče zadnja i te dvije koje stavljaš, pa prema tome stavi osigurač. Možda je 10A dosta, ili 15, pa da ne ideš na 20 da ti ne bi žice odlazile prije nego ziherung.

Livaja

 • Gost
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #5 u: Studeni 30, 2017, 13:09:22 »
Vidim da imaš u planu i osigurač mijenjati, ali da napomenem svakako. Ja sam na svom Scenicu dodao drugu maglensku na stražnjim svjetlima (ali ostavio isti osigurač) pa mi je osigurač krepao. Na moju žalost, kutija sa osiguračima je iza akumulatora i nikako da se nakanim izvaditi sve što treba i staviti jači osigurač. Nisam mislio, pa sam ostao bez zadnjih maglenki

Offline Slani

 • RCZ
 • *****
 • Postova: 1952
 • Auto: Peugeot 206 -1.1 , 308-1.6VTI. OBA DVA NA PLIN.
 • Lokacija: Zagreb
Odg: Spajanje prednjih maglenki???
« Odgovori #6 u: Studeni 30, 2017, 23:31:12 »
bluedevil vam dobro kaže.
Tvornička instalacija je izvedena da bude što jeftinija ( što tanja) i stavljanjem prejakog osigurača može  doći do pregrijavanja žica i nakon toga do zapaljenja , a kada plane obićno to bude tamo gdje ne možeš ugasiti pa će šteta biti puuno veća od koristi.
Osim osiguraća treba provjeriti i da li relej zadnjih maglenki može istrpiti jaču struju ( ako bi prednje maglenke palio preko tog  releja) . Prednje maglenke obično imaju jaču žarulju od zadnjih?
Ili povući novi strujni krug s još jednim relejem, ali opet - da li će kontakti ručice "izdržati" struju za dva releja ?
Po meni:
- Novi strujni krug s mehaničkim prekidačem za prednje maglenke   
- Kupiti ručicu s pozicijom za prednje maglenke pa složiti u tvorničku postavku.